GERT – NIETS MEER NIETS MINDER

Hoe kunnen we de Vlaamse muzikant Gert uit het Leuvense het best omschrijven? Een protestzanger, een folkzanger of een beoefenaar van kleinkunstmuziek? Hij noemt zichzelf Gert Kleinpunk en is een vertolker van maatschappijkritische Nederlandstalige liedjes waarin hij zijn ongezouten mening geeft over van alles en nog wat dat er in onze hedendaagse wereld mis loopt.

Onderwerpen als armoede, de vluchtelingenproblematiek, gevangenissen en gesloten opvangcentra, de mensen zonder papieren, de productie van kernenergie, ecologische problemen en de politiek met zijn verbloemde leugens en bedrog: het komt allemaal aan bod in de elf korte nummers die Gert nu heeft verzameld op zijn nieuwe plaat “Niets Meer Niets Minder” die in totaal amper 21 minuten duurt.

Het meest verdienstelijke aan dit album van Gert is dat hij de luisteraars keihard met hun neus op de feiten duwt en hen bewust probeert te maken van hun verpletterende verantwoordelijkheid om zelf aan al die aangeklaagde wantoestanden iets te doen. Voor de muzikale ondersteuning bij deze elf korte liedjes rekent Gert op de assistentie van albumproducer Erik Heyns op basgitaar en Yorick Musschoots die op de cajon meespeelt.

Zelf zegt Gert op zijn website dat hij al meer dan 60 van dergelijke liedjes heeft geschreven die inmiddels op zes ep’s en cd’s terecht zijn gekomen. In 2016 verscheen het album “Ongepast Vrolijk”, de voorganger van deze plaat “Niets Meer Niets Minder”. Gert’s werk kan misschien wel het best vergeleken worden met dat van ‘De Nieuwe Snaar’ of met Armand, de Nederlandse protestzanger van ‘Ben Ik Te Min’.

Maar zijn songtekten zijn veel harder, sarcastischer en lopen over van cynisme met als doel tegen de schenen van de gevestigde machten te schoppen. Gelukkig maar ontbreekt de humor niet in zijn liedjes, want anders zou dit tekstueel maar een donker album zijn geworden. Tot nader order mag Gert in Brussel met een geel hesje komen meelopen in de wekelijkse klimaatmarsen. Hij zou er met meerdere van zijn liedjes uit deze nieuwe plaat op heel veel bijval kunnen rekenen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video